Juristen

Fråga juristen – ställ juridiska frågor helt gratis!

Sidan är fortfarande under utveckling och vår tjänst har ännu inte lanserats, men ställ din fråga i kommentarsfältet – är det en fråga som kan besvaras tämligen enkelt så kommer vi att besvara frågan tills dess att tjänsten lanserats.

Kom gärna med idéer och tala om för oss vad du skulle vad du skulle vilja få ut av tjänsten!

OBS! Tänk på att er fråga blir publik och alla kommer att kunna se den. Därav är extra viktigt att ni inte anger information i frågan som ni inte vill att någon annan ska se.

14 replies on “Juristen”

Hej!
Jag skulle behöva hjälp med att förstå hur min mor kan bestämma över hennes kvarlåtenskap i ett testamente vid dödsfall. Och hur det skiljer sig om hon dör före eller efter min far.

Båda föräldrar lever, jag är enda barnet. Inga särkullsbarn finns. Jag har två barn. Föräldrarna är gifta men bor inte tillsammans. Mor bor i en fastighet som är hennes enskilda egendom. Far bor på annan ort.

1. Vad händer om mor avlider först (far lever fortfarande) utan att det finns testamente?
2. Kan mor i det fallet testamentera på något sätt om hon avlider först? Kan hon bestämma att barnbarn (en eller båda mina barn) ska ta del av arvet om far fortfarande lever?
3. Om mor överlever längst, alltså avlider efter far. Kan mor då testamentera, till förmån för t ex barnbarn?
Mycket tacksam för information och hjälp!

Hej!
Jag känner till att SL har diskuterat att ha ett chip inopererat i kroppen,som ett sätt att resa med SL.Men ett sådant system
måste väl vara helt frivilligt?Min kropp är min menar jag.Vad säger ni om det här?

M.v.h Ola

Praxis ang återbetalning av gammal skuld.
Penning skuld på 6000kr från ca 1980 talet mellan syskon, utan ränta och inga skrivna papper.
Nu dags att dödsboet skall betala skulden vilket inte är några problem men personen som ska få skulden reglerad ( änka efter utlånaren) önskar justering utifrån penningvärdesförsämring.
Vad är praxis / goodwill i sådana här lägen?

Vi är två vuxna sammanboende i en villa varav ena parten av oss äger villan och har lån på denna. Vi är ej folkbokförda på samma adress av den anledningen att en av oss i våras köpte en tomt som denne folkbokförda sig på (vi har tills i våras varit folkbokförda på samma adress men ingen skillnad i ägandet av huset). Vi har ej några bidrag i form av bostadsbidrag etc. Vi har delad ekonomi och kommit överens om att betala de gemensamma kostnaderna för boendet så som (el, vatten, avlopp, sophämtning, radiotjänst, villaförsäkring, internet) men ett frågetecken kvarstår. En av oss har tidigare fått rekommendationer av en banktjänsteman att den som ej äger huset skall ej vara med och betala på amorteringen men räntan på lånet vilket vi båda tyckte lät rimligt. Nu står vi inför det faktum att den en av oss ej anser att denne skall betala räntan då denne inte är ägare av huset. Vad har ni för rekommendationer att ge i detta fall?

Hej!
Om en person har haft uppehållstillstånd i 2012 (via giftemål), men stannar inte då och tillståndet gått ut(skilde sig), kan komma tillbaka med inbjudan som släkt och söka på nytt. Hon har fortfarande en svensk legitimation som är giltigt till 2017 hon gifte om sig in hemlandet under tiden.
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning, Parva

Hej!
Om en person har haft uppehållstillstånd i 2012 (via giftemål), men stannar inte då och tillståndet gått ut(skilde sig), kan komma tillbaka med inbjudan som släkt och söka på nytt. Hon har fortfarande en legitimation som är giltigt till 2017.
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning, Parva

Hej på er

Jag sitter med I en Ekonomisk förening för området där vi bor som ledamot.
Min fru tillträdde i Maj som kassör i samma förening.

Fråga 1.

Vi har hittat att den förra kassören har tagit ut mera ersättning en han är berättigad till förra året och flera år innan dess.
Han har ”attesterat” detta själv, ingen i styrelsen eller stämman har vetat om detta eller godkänt det.
Revisor har godkänt bokslut. Styrelse har godkänt Revisorns jobb, Stämma har godkänt allt.
Kan dessa beslut backas för att få till en revision?

Fråga 2.

Den kassör som var från Jan 2015 till Maj 2015 när min fru tillträdde utelämnade 2 st verifikationer i ”Pärmen” med alla verifikationer. I bokföringsprogrammet hittar vi dessa.
De står bara som rättelser och summorna är överförda från föreningens konto till dåvarande kassörens privata konto. Vi kan ej hitta att dessa summor har kommit tillbaka till föreningens konton. Efter diverse påtryckningar från min fru så fick vi igår 2 st verifikationer som säger, ingenting, ”avser rättelse för kvartalsavgifter” men ingenting om varför de har gått in på hans konto eller hur eller om de har kommit tillbaka till föreningen. Vi hittar inte dessa summor någon stans.

Vad kan man göra i dessa frågor?

Hej

jag vill höra hur länge en dom är gällande vad beträffar ansökan om betalning för en produkt eller tjänst. Gäller en i X antal år och sedan presbigeras eller gäller den i all oändlighet.

Hoppas på svar

Har en garageplats i i HSB -regi i bostadsrättslägenhet. Nu vill jag säga upp den efter det att jag inte har någon bil länge på grund av hög ålder. Uppsägningstiden är 9 månader enl HSB stadgar. Är detta förenligt enl lag.
Ingvar Lund

Hej! Jag har en sakfråga så jag kan komma vidare i min strid med en
myndighet.
Har det någonsin hänt att en myndighet gjort ett undantag från
en lag i en nödsituation?

Generellt så finns undantag eller förmildrande omständigheter för nästan alla lagarna, men svårt att säga något utan att veta vad det gäller.

Hej,
Jag ar i Mexiko sedan en tid och har en mexikansk kille,jag ar folkbokford i Sverige.Vi vill gifta oss sa att han kan arbeta och fa uppehallstillstand i Sverige och i Europa,vi vet inte annu om vi vill bo i Sverige eller i Italien.Kan han arbeta aven i europa om vi gifter oss? Vilket ar bast,att gifta sig i Sverige eller i Mexiko,spelar det nagon roll?
Och vilka dokument behovs for honom och for mig?
Tack for snabbt svar,vanligen,Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.